Γιατί πρέπει να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;

Ένας από τους ρόλους του γονέα είναι να προσπαθεί να διδάξει στο παιδί του πως να προφυλάσσεται από οτιδήποτε μπορεί να απειλήσει την υγεία του.

Η σεξουαλικότητα είναι ένα κομμάτι του εαυτού του παιδιού μας πολύ σημαντικό. Είναι ο τρόπος που αισθάνεται για το αναπτυσσόμενο σώμα του, ο τρόπος που κατανοεί και εκφράζει αισθήματα οικειότητας, έλξης και τρυφερότητας προς άλλους καθώς και πως αναπτύσσει και διατηρεί σχέσεις με σεβασμό. Η σεξουαλικότητα υπάρχει στα παιδιά μας ήδη από τη βρεφική ηλικία. Παραμελώντας τη σεξουαλική αγωγή των παιδιών μας είναι σαν να τους αρνούμαστε γνώσεις και δεξιότητες σε ένα σημαντικό τομέα της ζωής τους.

Δυστυχώς δυσκολευόμαστε να τους μιλήσουμε γι’ αυτό το θέμα, μια νοοτροπία που κληρονομήσαμε από την οικογένειά μας και κινδυνεύουμε να την κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενεά. Εάν όμως εμείς οι ίδιοι δεν απαντήσουμε στις απορίες τους θα βρουν τις απαντήσεις που αναζητούν στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο, σε συμβουλές συνομήλικων ή μεγαλύτερων παιδιών ή ενηλίκων και τελικά θα λάβουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τη σεξουαλικότητα και το σεξ.

Επίσης η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, η χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά αυξάνει τους κινδύνους για σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών, αφού η διαδικτυακή πορνογραφία, η διαδικτυακή ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών και ο διαδικτυακός εκφοβισμός αποτελούν συχνό φαινόμενο.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελεί το «όπλο» των γονέων ενάντια σε αυτούς τους κινδύνους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι:

  • Τα παιδιά εκτίθενται σε αναφορές για το σεξ πάνω από 14.000 φορές τον χρόνο.
  • Τουλάχιστον 5 εκατομμύρια νεαρά κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών παγκοσμίως, υποβάλλονται κάθε χρόνο σε διακοπή εγκυμοσύνης.
  • Περίπου το 73% των εφήβων 14-16 ετών έχουν κάποιας μορφής σεξουαλικής εμπειρίας.
  • Τουλάχιστον 1 στους 20 εφήβους παγκοσμίως προσβάλλεται από κάποιο Σεξουαλικά Μεταδιδόμενο Νόσημα (συμπεριλαμβανομένου του HIV/AIDS).
  • Το 75% περίπου των προγραμμάτων στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης περιέχουν σεξουαλικό περιεχόμενο.
  • Έφηβοι που εκτίθενται σε σεξουαλικό περιεχόμενο μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αναζητώντας απαντήσεις στα ερωτήματά τους, συνήθως ξεκινούν νωρίτερα τη σεξουαλική τους δραστηριότητα.
  • Περίπου 15 εκατομμύρια νεαρά κορίτσια, ηλικίας 15-19 ετών παγκοσμίως, γίνονται κάθε χρόνο μητέρες.

Όσο τα παιδιά δε γνωρίζουν, παραμένουν εκτεθειμένα σε πολλαπλούς κινδύνους.

Πληροφορίες σχετικά με το βιωματικό σεμινάριο παρακάτω:

Μεθοδολογία Οφέλη Συχνές ερωτήσεις